Chrupiące nuggetsy z boczniaków


Już malutkie kurczaki odróżniają kształty. Kury, koguty – widzą panoramicznie, ale kiedy potrzebują widzieć szczegóły, zbliżają i wyostrzają obraz. Pochodzą z dżungli, w której doskonale sobie radziły. Mają umiejętności, które pozwalały im sprostać złożonym wymaganiom środowiska dżungli. Uwielbiają tarzanie się w piasku, poszukiwanie jedzenia w ziemi, opalanie. Widzą w za kresie częstotliwości od 10 Hz, a ludzie dopiero od 20 Hz.
Porozumiewają się dzwiękami, ktorych uczą się od siebie nawzajem. Są to przecież ptaki, które uczą się od siebie wydawania dźwięków i śpiewania. Koguty uczą się nowych umiejętności, potrafią piać na zawołanie. Zapamiętują hierarchię w stadzie liczącym nawet 100 koleżanek, tworzą bardzo bliskie wiezi z innymi gatunkami. Przeżywają znane nam emocje radości, nudy, żalu, złości, strachu.

Najważniejsza jest panierka.
Chcemy, żeby była chrupiąca i pachnąca. Aby była chrupiąca, dodajemy płatki kukurydziane, a za resztę odpowiadają przyprawy.
Gotową panierkę można kupić, pod nazwą „panko”, albo przygotować zapas i trzymać zamkniętą w słoiku.
Nuggetsy można przygotować z boczniaków, pieczarek, kalafiora, mielonej cieciorki, a także tofu.

NUGGETSY wg ErVegan
Polecamy przepis na chrupiące boczniaki:
http://ervegan.com/2016/05/skrzydelka-z-boczniakow/

Kury są torturowane – ucina im się dzioby, małe kogutki są mielone żywe, kury spędzają życie w stłoczonych klatkach wielkości kartki papieru, maszyny zabijają je boleśnie i są gotowane we wrzątku jeszcze żywe.
Nie pozwólmy im na to, nie jedzmy ich ciał ani jaj.

A wystarczy tak niewiele – zaglądać na blogi i znajdować przepisy bez jaj i bez ciał ptaków, stosować je na codzień, a także wprowadzać program Roślinniejemy do lokalnej gastronomii:
jadlonomia.com
weganon.pl
ervegan.com
wegannerd.blogspot.pl

Print Recipe
Chrupiące nuggetsy z boczniaków
opakowanie boczniaków pełnoziarniste płatki kukurydziane mąka pszenna lub z ciecierzycy (besan) sos sojowy (użyłem takiego z chili i cytryną) wędzona papryka płatki drożdżowe kmin rzymski (kumin) ulubione przyprawy (chili, imbir, czosnek, cebula) sól, pieprz olej do smażenia
Sposób przygotowania
  1. Boczniaki przepłucz dokładnie wodą i pokrój na mniejsze kawałki – takie na jednego gryza. Nie powinny być jednak za małe, bo grzyby zmaleją podczas obróbki. Przełóż je następnie do plastikowego pojemnika, zalej 2–3 łyżkami sosu sojowego i odstaw na kilkanaście minut, aż przesiąkną marynatą. Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozdrobnij w młynku lub w plastikowej torebce uderzając w nie wałkiem do ciasta. Dodaj przyprawy. Przygotuj również ciasto do obtaczania grzybów: mąkę razem z przyprawami (wędzoną papryką, płatkami drożdżowymi i kuminem) rozmieszaj z wodą, aż do uzyskania konsystencji ciasta na naleśniki. Boczniaki obtaczaj najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Następnie smaż skrzydełka na rozgrzanym tłuszczu, a pod koniec włóż jeszcze pod nagrzany grill w piekarniku na kilka minut – będą ekstra chrupiące.
Udostępnij ten przepis

Comments

comments