Zupa czosnkowa z ziołami



[gwolle_gb]

Print Recipe
Zupa czosnkowa z ziołami
Porcja 500 kcal zawiera: 15 g białka (co stanowi 30% pokrycia dziennego zapotrzebowania) 9 g tłuszczy 87 g węglowodanów. Porcja 500 kcal relaksuje mięśnie i wyrównuje ciśnienie krwi, dostarczając aż 40% zapotrzebowania na potas (2.200 mg). Działanie czosnku jest przeciwzapalne i działa łagodząco przy bólach zatok. Zioła nie tylko dodają aromatu i działają antynowotworowo. Zupa jest niskotłuszczowa, dlatego poprawia dotlenienie. Bogata zawartość roślinnego żelaza bezpiecznie odbuduje zapasy żelaza u osób, którym brakuje energii i witalności. Porcja zupy dostarcza aż 4 mg żelaza, co stanowi 65% przecietnego zapotrzebowania GDA. Porcja zupy dostarcza także około 90% zapotrzebowania dziennego na witaminę B6 oraz 47% na witaminę B1. 12% energii pochodzi z białka, 17% z tłuszczu.
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
kcal
Składniki
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
kcal
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę siekami i smażę na oleju rzepakowym. W trakcie smażenia dodaję siekany na bieżąco czosnek. Ziemniaki gotuję w bulionie, pokrojone w kostkę, około 30 minut.
  2. Na patelni usmażony czosnek i cebulę mieszam z mlekiem sojowym, ziołami, przyprawami, mąką, mieszam. Kiedy ziemniaki sie ugotują, dodaję chochlę bulionu na patelnię i mieszam, żeby powstał gęsty sos. Wszystko razem miksuję blenderem.
  3. Wylewam na talerze i dekoruję zielonymi ziołami, np. szczypiorkiem, szałwią.
  4. Podaję z chlebem i hummusem lub pastą z tofu.
Udostępnij ten przepis

Comments

comments